top of page

Wat jij nog niet wist over: De Komkommer


Vandaag is het 1 juli. En zoals bijna iedere dag in het teken van iets staat, zo is het vandaag officieel de Dag van de Komkommer. Reden voor mij om eens wat leuke komkommerweetjes voor je op een rij te zetten en dat terwijl het voor mij nog geen komkommertijd is 😉 Zo dan hebben we die er ook maar meteen even ingegooid!


Geschiedenis De Dag van de Komkommer, waarom eigenlijk? Jaren geleden is deze dag in het leven geroepen ter promotie van deze groene waterbom. En deze dag is echt niet zomaar gekozen. Het is het begin van een rustige (zomer)periode voor velen (komkommertijd). Een periode zonder veel nieuws en handel, in tegenstelling tot de komkommerteler. Het seizoen van de komkommer start juist nu. Dus drukke tijden voor de kwekers. Komkommertijd heeft dus meerdere betekenissen.

Oorsprong in India De komkommer werd zo’n 3000 jaar geleden voor het eerst gegeten in India. Via Griekenland is deze groente vervolgens naar Europa gekomen.

Komkommer in cijfers…

· Een komkommer bestaat voor ruim 90 procent uit water, waarmee het een magere snack is. Naast water bevat de komkommer vezels

· Het duurt ongeveer 3 weken voordat de bloemen van de komkommerplant uitgroeien tot rijpe komkommers

· Aan één plant kunnen wel zo’n 50 komkommers zitten

· De zwaarste komkommer ooit groeide in Brazilië en was maar liefst 40 kilo.

Frisse ogen, weg wallen Minder wallen of vermoeide ogen in de ochtend kun je bereiken door het invriezen van wat plakjes komkommer. Plaats de licht-ontdooide plakjes vervolgens voor een paar minuten op je ogen voor het beste resultaat. De kou en het vocht in de komkommer zorgen voor een betere doorbloeding.


Voorkom een kater Heb je een wild weekend voor de boeg, maar geen zin in een kater? Eet dan wat komkommer voordat je naar bed gaat. Dankzij de suiker, elektrolyten en vitamine B word jij de volgende ochtend fris en fruitig wakker. Wel zo fijn. Ik heb het niet uitgeprobeerd dus ik geef je geen garantie!


Frisse adem De komkommer kun je prima gebruiken om je dorst te lessen. Dat zal geen nieuws zijn. Wist je ook dat het een prima ademverfrisser is? Wanneer je een schijfje komkommer een halve minuut tegen je gehemelte aandrukt, doodt dit de bacteriën die zorgen voor een slechte adem. Goed om te weten toch?!


Augurk Kleine komkommers worden gebruikt om augurken van te maken door ze in te maken in azijn of pekel. Het grappige is dat ze een komkommer in Noorwegen en Denemarken ‘agurk’ noemen. In Zweden heet het een gurka en Duitsers noemen het een ‘Gurke’. Alleen in Frankrijk lijkt het woord heel erg op het onze. Daar zeggen ze namelijk ‘concombre’.


Koelkast En dan tot nog even een belangrijke tip: bewaar komkommer vooral niet in de koelkast. Hierdoor gaat de stevigheid verloren en smaakt hij ook minder lekker. Je kunt een komkommer het best bewaren op het aanrecht, in een fruitschaal of op een donkere plaats.



186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page