Hoe is jouw relatie met de weegschaal? Is de weegschaal jouw beste vriendin of juist helemaal niet? Er zijn vrouwen die dagelijks op het apparaat gaan staan en er zijn er die het apparaat ver weg stoppen of er zelfs geen hebben! Is het te confronterend?! Steek je je kop liever in het zand dan te weten hoe je ervoor staat? Waarom zou je dat niet onder ogen willen zien? Ik kan wel wat redenen bedenken, maar helpt het jou?
En dan heb je ook nog vrouwen die precies weten hoe ze ervoor staan maar als er naar gevraagd wordt een ander (lager) getal noemen. Kortom, het is echt een dingetje, ons gewicht. Tja we houden onszelf nog te vaak voor de gek. Maar waarom?
Meet jij je middelomtrek wel eens?
Als je de weegschaal erg confronterend vind, weet dat je buik/middelomtrek eigenlijk een veel belangrijkere indicatie is voor je gezondheid dan je gewicht. Meet je middelomtrek maar eens.
Zit jij, lieve vrouw, boven de 80 centimeter?
Tussen de 80 en 88 centimeter is de gevarenzone en boven de 88 centimeter is je buikomvang echt te hoog. Je hebt echt te veel lichaamsvet. Het kan dus zo zijn dat je een gezond gewicht hebt (BMI* <25), maar dat je middelomtrek te hoog is. Ook dunne mensen met te veel orgaanvet lopen dus een verhoogd risico op ziekten.
*BMI= Body Mass Index: Het is de internationale meetstandaard die de relatie aangeeft tussen je lengte en gewicht. Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je BMI 25 of lager is dan heb je een gezond gewicht.
Vrouwen en buikvet Vrouwen en buiken. Ze zijn er in soorten en maten. Iedereen is anders en uniek. Is onze buik in onze jonge jaren vaak nog wel om aan te zien, na de puberteit kan dat al veranderen. Om maar niet te spreken van wat zwangerschappen doen met onze buik. Maar ook als je die periode goed bent doorgekomen dan is daar vervolgens de overgang. GEVAAR ligt weer op de loer! Deze periode zorgt er bij vrouwen voor dat er meer buikvet ontstaat. Dit buikvet heeft zeker ook een functie. Eenvoudig gezegd neemt het buikvet wat functies over van de hormonen die afnemen. Dit proces is niet tegen te gaan, maar je kunt er wel voor zorgen dat het niet uit de hand loopt. Te veel buikvet vormt een bedreiging voor je gezondheid. Het brengt je hormonen uit balans: het zorgt voor meer ontstekingseiwitten en een verstoorde stofwisseling. Je bloeddruk verhoogt, je cholesterol en de kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten neemt toe.
Het extra laagje vet in de buikholte gaat vooral om je organen (maag, lever, nieren) zitten waardoor ze hun werk minder goed kunnen doen. Kortom je gezondheid gaat achteruit.
Vijf tips om je buikvet te verminderen
Zorg dus extra goed voor je lichaam/buik! Buikvet is gevaarlijk maar ook hardnekkig. Ik geef je vijf tips die je helpen om je buikvet te verminderen!
1. Vermijd slechte voeding
Of je afvalt of aankomt wordt voor 80% bepaald door voeding en voor zo’n 20% door sport en beweging. Het eten van de juiste voeding is dus erg belangrijk. Met name de snelle koolhydraten zijn slecht voor ons. Denk aan alle suikers, maar ook bewerkte producten zitten er vaak vol van. Ze zorgen voor een snelle bloedsuikerspiegelstijging. Denk aan frisdrank, snoep, koek, ijs, gebak, chocola, chips, zoete toetjes, cake, muesli, witte pasta’s. Vermijd deze producten zo veel mogelijk. Je buik is je dankbaar!
2. Eet de juiste voeding
Je weet nu wat je beter niet kunt nuttigen. Maar wat dan juist wel?
Eet vooral veel groenten. Varieer daar lekker mee, in soort en kleur. Je kunt er niet te veel van eten. Daarnaast raad ik je aan onverzadigde vetten te eten. Denk bij onverzadigde vetten aan: noten en zaden, zalm, avocado, olijfolie. En vergeet de eiwitten niet. Je spieren nemen in je midlife af. Zorg dat je ze goed onderhoud. Eiwitten heb je zeker nodig. Denk aan: eieren, kwark, griekse yoghurt, hüttenkäse. Maar ook in vis als zalm, haring en koolvis en mager vlees zoals kip. Vergeet ook zeker de peulvruchten niet. Lekker en boordevol eiwit.
3. Vermijd stress
Cortisol is je stresshormoon. Stress is geen vriend maar eerder een vijand in jouw strijd tegen buikvet. Stress ontregelt je hormoonbalans enorm. Cortisol zorgt ervoor dat je vet opslaat op je buik. Uit onderzoek is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen stress en buikvet bij vrouwen…
Tel daar ook nog bij op dat dit stresshormoon cortisol je eetlust verhoogt. Je ervaart meer honger en hebt vaker ‘lekkere trek’. Stress brengt je in een negatieve spiraal. Gun jezelf dagelijks een ontspanmoment en zorg voor voldoende slaap
4. Drink water Zorg dat je vochtbalans op peil is en blijft. Water helpt je om je afvalstoffen te verwijderen. Drink minimaal 1,5-2 liter water per dag. Thee is ook prima. Vermijd frisdrank, lightdrank, vruchtensappen en alcohol.
5. Beweeg
Zorg voor beweging. Weet dat buikspieroefeningen niet helpen. Je kunt namelijk niet plaatselijk vet verbranden. Vet verbranden doe je uit alle delen van je lichaam. Maar, beweging helpt zeker wel mee. Het stimuleert je algehele vetverbranding, is goed voor je spieropbouw en onderhoud én is een geweldige manier om te ontspannen. Kies een activiteit die bij je past. Je zult ontdekken dat bewegen ook fun kan zijn.
Meten is nu eenmaal weten!
Tot slot, meten is nu eenmaal weten! Vind je het na het lezen van dit bericht toch nog lastig een meetlint op te zoeken? Neem je favoriete broek dan eens als uitgangspunt. Hoe zit die om je buik? Strakker dan 2 weken geleden? Misschien toch eens de bovenstaande tips in overweging nemen! Succes!
Comments