top of page

Goede voornemens? Waarom niet vandaag beginnen!

Afgelopen dagen, nee zeg maar gerust weken ontvang ik met regelmaat berichten over challenges waar we op 1 januari mee moeten gaan starten. Misschien heb jij ook voornemens op het gebied van een gezonde leefstijl voor 2021. Meer bewegen, gezonder eten, afvallen… Waarom begin je niet vandaag denk ik dan in plaats van nog even ‘los’ te gaan met de feestdagen? Probleem met goede voornemens is dat je vaak (te) ambitieus start, ondoordacht. Of omdat anderen het ook doen. Gevolg: enkele weken later is er weinig tot niets meer van over. Nou ja, wel een gevoel van ongenoegen: je voelt je slap, een mislukkeling.

Zou het dit jaar dan anders zijn?

Vast niet. MOETEN is nooit een goede beweegreden. Veel goede voornemens

hebben te maken met verandering van gedrag en gewoonten. Dat heeft tijd nodig. Een paar

weken is te kort. De kans op slagen is groter als je verandert in kleine reële stapjes in plaats van in één keer het roer volledig om. Wat ook helpt is stilstaan bij je hogere doel. Wat wil jij echt? Waar word je blij van? Wat geeft je energie? WAAROM?

WAAROM? Je hogere doel is ongetwijfeld niet wat kilo’s afvallen. Het is het antwoord op de vraag WAAROM wil je afvallen? Misschien wil je je weer fit en gezond voelen, die leuke kleding aan die nog in je kast hangt, leuke activiteiten doen (zonder buiten adem te zijn), je energiek voelen, geen pijntjes hebben bij het sporten/bewegen.


Begin vandaag Waarom wachten tot 1 januari als je vandaag al kunt beginnen met kleine stapjes te zetten naar een gezondere en fittere versie van jezelf. Elk moment dat je een gezonde keuze maakt is al een beetje winst. Gezond leven en eten kan prima samen gaan met GENIETEN. Ook tijdens de feestdagen. Door bewust te eten, te luisteren naar je lichaam geniet je juist meer!

Zo gaan GEZOND eten én GENIETEN hand-in-hand met de feestdagen: 7 tips!

Groen(te) als basis Groente eet je nooit te veel. Vaak te weinig. Kies bij voorkeur niet voor stokbrood en aardappels/frietjes als hoofd onderdeel van je kerstdiner. Kies juist voor feestelijke groentegerechten. Zorg voor kleur en variatie.

Eet met aandacht Geniet van wat je eet. Neem de tijd en kauw je eten goed. Het duurt namelijk 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben.

Plan beweging in Zorg dat je dagelijks een moment van bewegen hebt. Na je kerstdiner is het fijn om even naar buiten te gaan. Maak een ommetje. Goed voor de spieren, maar zeker ook voor je spijsvertering.

Beperk alcohol Zet standaard water op tafel. Extra lekker met wat vers fruit of munt. Probeer je alcohol inname te beperken. Natuurlijk mag je een glaasje. Alcohol neemt remmingen weg, waardoor je vaak ook meer gaat eten. Kijk ook uit met (verse) vruchtensappen en frisdranken.

Gezonde tussendoortjes Probeer het aantal eetmomenten tijdens de feestdagen te beperken. Kom niet in de verleiding door allerlei tussendoortjes. Die zijn over het algemeen erg calorierijk. Sla bij voorkeur geen maaltijden over. Denk van te voren na welke (gezonde) tussendoortjes je gaat eten. Misschien vind je het leuk om ze zelf te maken.


Probeer genoeg te slapen Wanneer je voldoende slaapt, maak je minder van het hongerhormoon ghreline aan. Met genoeg slaap, is het iets makkelijker om gezonde keuzes te maken.


Ontspan De feestdagen zijn bij uitstek de dagen om te ontspannen. Maak voorafgaand boodschappenlijstjes etc. zodat je met een ontspannen gevoel de feestdagen in gaat. Doe leuke activiteiten; zet heerlijke muziek op, kijk een leuke (kerst) film, gun jezelf de tijd om een boek te lezen, doe een spelletje…


Fijne feestdagen en geniet!


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page