top of page

Blog: Het nieuwe normaal, een gewoonte?

We leven anno juni 2020 in het tijdperk van ‘het nieuwe normaal’. Geen handen schudden, vaak je handen wassen, 1.5 meter afstand houden, hoesten en niezen in je elleboog, mondkapjes in het OV. Het is 'het nieuwe nieuwe normaal' dat we normaal moeten gaan vinden. Hans Brug, algemeen directeur van het RIVM zei onlangs: ‘Voor veel mensen lijkt het nieuwe normaal al een gewoonte te worden zo blijkt uit onderzoek onder 90.000 Nederlanders.’ Maar, wanneer is iets een gewoonte?

Een gewoonte Definitie: Een gewoonte is een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitvoert. Personen vormen gewoontes door bepaalde handelingen telkens op dezelfde routineuze manier te herhalen. Kortom, iets wordt een gewoonte door veelvuldig herhalen van dat gedrag! En daar zit ‘m de kneep. Gedragsverandering lijkt simpel, maar is het niet. Verandering gaat meestal niet ineens en heeft tijd nodig. Om de routine uit ons automatische gedrag te halen moeten we bovendien blijven herhalen. Daarnaast is de kloof tussen het huidig en gewenst gedrag ook bepalend voor het succes én de snelheid. Vaak is de stap van huidig naar gewenst gedrag (te) groot om ‘even’ te zetten.

Stap voor stap veranderen Gedrag veranderen is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Stap voor stap veranderen heeft de voorkeur. Neem het veranderen van leefstijl. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken, het zijn allemaal gedragsveranderingen. Als je van niet sporten ineens 4x per week gaat sporten zul je vol goede moed beginnen. Na een paar weken komt de klad erin. Je sport minder of geeft zelfs op. Begin daarom met een kleine verandering, bijvoorbeeld 1 of 2 x per week sporten. Een kleine verandering of stap kan al een groot effect hebben, je kunt het volhouden én het wordt voor jou door de herhaling na verloop van tijd een gewoonte!

Veranderen begint bij motivatie Door de gebeurtenissen om ons heen zijn we ons allemaal meer bewust van ons gedrag. Dat is een eerste kleine stap op weg naar ‘het nieuwe normaal’! Om meer stappen te maken naar een blijvende verandering is het van belang dat er voldoende motivatie is en blijft. Je moet het zelf écht willen. Dit heet intrinsieke motivatie. Behoor je tot een verhoogde risicogroep als het corona betreft dan kan dat voor jou extra stimulerend werken juist nu je gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld als je overgewicht hebt kan corona nu reden zijn om te werken aan een gezonder gewicht om zodoende gezondheidsrisico’s te verminderen. Naast intrinsieke motivatie kan extrinsieke motivatie, motivatie van buitenaf ook stimulerend werken. Dit werkt vaak maar voor korte duur. Vaak te kort om gedrag blijvend te veranderen. Volhouden en terugval Nieuw gedrag, ‘het nieuwe normaal’ moet een gewoonte gaan worden. Makkelijk gezegd, maar niet zomaar even gedaan. Het is niet ongebruikelijk dat iemand 2 stappen vooruit maakt en daarna weer 1 stap terug. Een terugval is onderdeel van het veranderproces. Schrik daar niet van. De ene keer gaat het goed en dan verval je toch bijna weer in oud gedrag. Ineens wil je iemand toch even een hand geven, een knuffel… Geef niet meteen op, fouten maken mag, daar leer je van! Tip: bekijk het positief, wat gaat wel goed?!

Het nieuwe normaal, een gewoonte? Het nieuwe normaal vraagt niet alleen een verandering van jou, maar van alle 17 miljoen mensen in ons land! Dat is geen kleine opgave. Als iedereen zich aan de basisregels blijft houden maken we zeker goede stappen voorwaarts. Hopelijk is dat genoeg om het virus onder controle te houden. Het nieuwe normaal, een gewoonte? Ik weet niet of het ooit zover gaat komen. Wat ik wel weet is dat we met elkaar nog de nodige stappen te zetten hebben!

Is/wordt ‘het nieuwe normaal’ een gewoonte voor jou? Welke veranderingen van deze tijd zijn voor jou blijvend/een gewoonte geworden? Laat je reactie achter.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page