top of page

Bewegen, bewegen, bewegen...

Stil zitten, niet echt mijn ding. Toch betrap ik mezelf er op dat er dagen zijn dat ik (te) veel/lang zit. Zitten is het nieuwe roken. Ook al beweeg je in totaliteit voldoende, ook dan is het van belang dat je zitten gedurende een lange periode vermijdt. Ik hoor je denken; hoeveel moet ik bewegen om gezond te blijven? Dat vertellen de beweegrichtlijnen. Ik zet ze nog eens op een rij. Daarnaast geef ik je tips die je stimuleren om meer te gaan bewegen.

Sporten of bewegen?

Bij sporten denken mensen al snel dat ze moeten gaan bewegen als een topsporter. Hoe meer, hoe harder, hoe beter. Ik kan je uit die droom helpen. Als het om je gezondheid gaat, hoef je helemaal geen ‘topsporter’ te zijn. Het gaat niet om het presteren, het gaat om het BEWEGEN. Beweging is zoveel meer dan sporten. Tuinieren, dansen, fietsen, huishoudelijk werk, maar ook tanden poetsen! Je kunt beter vijf dagen per week wandelen dan drie keer per week naar de sportschool gaan. Elke dag bewegen is beter dan af en toe een sportieve topprestatie. Die vele kleine beetje maken het verschil. En die kleine beetjes maken óók het verschil voor mensen met een zittend beroep. Sta dus regelmatig even op, strek je benen, haal een kop koffie of thee. Daarmee doorbreek je je langdurige inactiviteit.

Waarom bewegen?

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bewegen zowel fysiek als mentaal goed voor ons is. Het is zelfs noodzakelijk. Te weinig bewegen levert grote gezondheidsrisico’s op. Voordelen van bewegen:

· Je fitter voelen

Beweging houdt ons fitter. Het heeft een positief effect op ons uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie, maar zeker ook op andere gezondheidsaspecten Denk aan lichaamsvertverdeling, cholesterol, botdichtheid, bloeddruk.

· Kwalen voorkomen en beter herstellen

Bewegen verlaagt het risico op het ontstaan van bepaalde ziekten. Bewegen is belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Datzelfde geldt voor diabetes type 2 (suikerziekte). Heb je al last van een bepaalde aandoening of kwaal, ook dan is bewegen aan te raden. Het heeft ook dan een gunstige invloed. · Prettiger ouder worden

Regelmatig bewegen heeft invloed op de kwaliteit van leven. Zeker als je ouder bent. Wie actief is heeft veelal een betere gezondheid. Nu we allemaal langer mogen doorwerken is dit nog belangrijker.

· Prima voor de geest

Misschien wel het belangrijkste voordeel, wie veel beweegt voelt zich prettiger. Je zit lekkerder in je vel. Door te bewegen verminderd het stresshormoon. Dat heeft een gunstig effect op de mentale gezondheid. Je beweegt de stress letterlijk uit je lijf.

Hoeveel beweging heb je nodig?

Bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? De beweegrichtlijnen geven het antwoord. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter. De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

  • Voorkom veel stilzitten.

Afbeelding: Beweegrichtlijn Kenniscentrum Sport


Tips om in beweging te komen Iedereen heeft baat bij een actieve leefstijl. Er valt grote gezondheidswinst te behalen als je van een inactieve leefstijl overstapt naar regelmatig een klein beetje bewegen. Wat tips:

Tip: Strek even de benen als je langer dan dertig minuten zit, neem de trap op je werk, parkeer je auto eens wat verder weg, pak de fiets naar de supermarkt of ga wandelen tijdens je lunchpauze.

Tip: Zorg ervoor dat je ook naast je sportmomenten lekker in beweging blijft! Pak vaker de fiets, neem de trap, maak vaker een wandelingetje of ga lekker in de tuin werken.

Tip: Ga samen bewegen Zorg dat bewegen leuk is. Doe iets wat bij je past en doe het samen. Dan kost het nauwelijks moeite. Het is dan ook nog eens gezellig.

Tip: Kies een vast moment/zorg voor structuur Plan beweegmomenten in je agenda, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens je lunchpauze. Experimenteer wat voor jou werkt, bijvoorbeeld: Sta een half uur eerder op en maak eens een wandeling. Het is een lekker begin van je dag, geeft structuur en is bovendien goed voor je concentratie en creativiteit.


Veel beweegplezier!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page